Обзор в Древността – Градът на Слънцето

Градът на Слънцето

През 510 г. пр. н. е. преселници от Месамбрия /Несебър/, основали нова морска колония Навлох, като Плиний Стари посочвал и друго име на Навлох. Той говорел за древногръцко селище, наречено Хелополис – Слънчев град. В римски пътеводител се споменавало за крепост, защитена от яки стени и играеща важна роля по Понтийския път от Бизантион, който пресичал Странджа крайбрега на Черно море и свързвал Анхиало /Поморие/ със земите на север до Дунав. Край Пътя били построени пътни станции, в които сменяли конете и предлагали възможности за нощуване. Името на селището в този Пътеводител било Храм на Юпитер. В крепостта се влизало през северна и южна порта. В центъра на крепостта, близо до мястото където сега е площадът на Обзор, бил построен красив храм на Юпитер, който дал името на селището. В Oбзор са открити римски и византийски монети, амфори и др.

Градът на Бога

След разделянето на Римската империя на Източна и Западна (395 г.), столица на Източната станал Константинопол. Започнало проникването на християнската религия. Още през IV век, Анхиало бил епископски център и оказвал силно въздействие  втрху развитието на съседния Хелиополис, който вече се наричал Теополис – Град на Бога.

Обзор Днес – Перла на Българското Черноморие

Перла на Българското Черноморие

Днес Обзор съчетава богати десетилетни традиции, гостоприемство и чудесни условия за развитието на Туризъм.

 Модерни хотели, работещи по различни хотелски системи – олинклузив, нощувка със закуска, нощувка със закуска, обяд и вечеря и други, предлагат на своите гости незабравимо изживяване за една пълноценна семейна ваканция на българското черноморие.

В Обзор всяка къща е един малък хотел. Гостоприемството на частните “хазяи” очарова гостите на града – българи и чужденци.

Чудесният парк – крайморска градина е един от диамантите на Обзор. Чудесната Еко пътека води към един друг свят в полите на Стара Планина – към спокойствието и уханието на боровата гора на Първомайската поляна.

Навлизайки още по-навътре в тихата гора, посетителите могат да минат покрай извора на Самодивата и пресичайки малък мост, да се изкачат до древната римска крепост на върха на планината – Калето.

Към Обзор от недрата на Стара Планина се стича река Двойница – вливайки се към морето, създава неповторими картини, като от приказките.